Varsányi Imre emlékére

Drága Varsányi Imre bácsi augusztus 27-re virradó éjjel elment...

Alapítványunk fáradhatatlan és pótolhatatlan önkéntese, holokauszt-túlélő, apa, férj, nagypapa és egy fantasztikusan különleges EMBER! Alapítványunk saját halottjának tekinti, temetéséről a családja kérésére később intézkedünk.

Nyugodjon Békében drága Imre bácsi, Emlékét megőrizzük!

------

Földvári Csilla - Kézdy díjas önkéntesünk - írása:

„70 évig hallgattam nem beszéltem semmiről, mert én szégyelltem magam azért, ami velem történt!”

2013-ban ezzel a mondatoddal fonódott össze az alapítványi munkám, életem Veled. 
Általad értettem meg mindent, a Te mondataidból vált világossá a számomra, hogy mit tett a holokauszt az emberrel akkor. De Te Ember maradtál!
Példakép lettél a számomra.
Öröm volt Veled találkozni, megtisztelő volt Veled beszélni. 
A legnagyobb kitüntetés volt a számomra, amikor a Kézdy díj átadásakor odajöttél hozzám, hosszan megöleltük egymást és azt mondtad nekem, hogy nagyon örülsz, hogy én kaptam meg. 
Utolsó közös munkánk egy hónapja volt. Kértem, beszélj nekem az összefüggésekről - mit üzen a holokauszt a mának? A hangod örökre megmarad nekem….
És megmarad a kezed utolsó szorítása és az a köszönöm is…. Furcsa érzésem volt, de magamnak sem mertem kimondani amit éreztem. Nem egészen egy óra múlva szembesülnöm kellett azzal, amit a sors/élet/Isten nekünk osztott.
Akkor 3 éve nem gondoltam, hogy így is összeköt bennünket örökre a sors. Csak azt tudtam, hogy a Te személyiséged formál meg a számomra mindent, ami az Ember és ahogyan túl kell élni egy ilyen katasztrófát is, mint a holokauszt.
Köszönöm, hogy ismerhettelek, köszönöm, hogy tisztelhettelek és köszönöm, hogy szerethettelek Imre bácsi!
Meglelted a nyugalmadat, de mi emlékezünk és emlékeztetünk Rád is!

„70 évig hallgattam nem beszéltem semmiről, mert én szégyelltem magam azért, ami velem történt!” 
Ezt a mondatot soha nem fogom elfelejteni! Ez a mondat mindig az eszembe fog jutni amikor elfáradok és arra gondolok, hogy lassítani kellene.
Amíg élnek Imre bácsiék addig azért és ha már nem lesz egyetlen túlélő, akkor pedig azért fogok tevékenykedni, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő! Nem fogok soha szó nélkül hagyni egyetlen antiszemita, vagy rasszista megnyilvánulást és azért fogok dolgozni, hogy ha az iskolákban nem is mindenhol, de tőlünk mindig megtudhassák a gyerekek valódi történelmet.”

Amen.

 

Képgaléria - kattintson a képre!: